Adsense için Değer Mi?

Birçok site sahibi, bu soruyu zaman zaman kendilerine soruyorlar. Adsense veya başka bir kaynaktan ne kadar paza kazanırsanız bu eforlarınıza değer?

Buna cevap vermek için tabi ki önce bir kaç diğer soruya cevap bulmak gerekir.

- Siteniz gelecek vaat eden bir site mi? Örneğin siteniz yeniyse, ama ileride başarılı olmasını bekliyorsanız, başlarda sitenizden fazla gelir elde edememek doğal bir şey. Hayatta hangi atılıma girerseniz, işler başlarda daha zor olacaktır. Onun için kendinize sorun. Siteniz ileride daha iyi bir gelir elde edecek bir site mi? Yoksa, böyle geldi, böyle gidecek tarzda bir yapısı mı var?

- Sitenizle uğraşmak ne kadar vaktinizi alıyor? Sabah akşam sitenizi geliştirmek için uğraşıyorsanız ve cidden efor gerektiren yazılar hazırlıyorsanız, bunun karşılığını beklemekte haklısınız. Hayatınız ve zaman değerli şeyler. Siteniz için harcadığınız her saatte, aslında başka uğraşlarla meşgul olabilir, belki de kendi gelişiminiz için daha yararlı olacak şeyler yapabilirsiniz. Olaya objektif olarak bakın. Harcadığınız zamanın karşılığını alıyor musunuz? Belki de siteniz dışardından yazılar kabul ediyordur ve aslında sizin fazla bir vakit harcamanız gerekmiyordur. Ne kadar zaman harcadığınız, sitenizin yapısıyla da ilgili.

- Ne kadar kazandım, ne kadar kazanabilirim? Elbette, reklamlarınızı deneye deneye en verimli noktalara yerleştirebilirsiniz, ama sitenizin popülerliğine göre de elde ettiğiniz ve edebileceğiniz bir muhtemel gelir var. Yani bugün günde 1-2 dolar kazanıp, bir iki ay içinde günde 100-200 dolar kazanmayı ummamanız gerekir, çünkü bu gerçekçi değil. Sitenizin popülerliği artarsa da zaten zamanla artacaktır. İnternet dünyasını değiştiren bir site yapmadığınız sürece (YouTube, FaceBook kadar önemli bir site örneğin), sitenizde ancak zamanla gelişen bir başarı bekleyebilirsiniz.

- Karda mıyım, yoksa zararda mı? Gelirlerinizi, giderlerinizi göz önünde tutarak değerlendirin. Domain, server, bağlantı giderleriniz toplam ne kadar, siteden kazançlarınız ne kadar? Belki bütün bunlar bir nevi hobidir sizin için ve bu giderleri karşıalayabilmek yeterli gelir. Belki de bunun üstüne belirli bir miktar kazanç ummaktasınız. Peki bu kazancı bugüne kadar gördünüz mü? İleride göreceğinizi ummakta haklı mısınız? Son bir senede zarardaysanız, ya bir şeyleri değiştirmeniz gerek, ya da yeni fikirlere ihtiyacınız var. Belki de yepyeni bir konuda, yepyeni bir site yapmanın zamanı gelmiştir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Blog Archive